Willem Pijper

8 juli 2022

Rotterdamse culturele instellingen besteden in het najaar 2022 ruim aandacht aan de componist en schrijver Willem Pijper (1894-1947), die geldt als één van de grondleggers van het modernisme in Rotterdam. Met speciale optredens, gesprekken, publicaties, archiefmateriaal en een expositie zal Willem Pijper worden teruggeven aan de stad die hem bijna was vergeten – en waar Pijper zo’n belangrijke bijdrage aan heeft geleverd.

De initiatiefnemers voor de manifestatie hebben de makers van nu, de Batavieren, gevraagd zich te verhouden tot Willem Pijper en het modernisme in Rotterdam. De voorstellen van een aantal Batavieren worden dit najaar tot uitvoer worden gebracht.
Het Agathe Viool&Cello Duo (bestaande uit Batavieren Hadewijch Hofland en Ivan Nogueira) speelt samen met pianist Panos Gklistis. Ze zullen op vrijdag 21 oktober een muzikale dialoog rondom Willem Pijper uitvoeren. Klik hier voor tickets en informatie.
Zodra bekend is waar en wanneer de projecten van de andere Batavieren gaan plaatsvinden lees je dat op de website en in de nieuwsbrief.

Willem Pijper werd in 1930 benoemd tot de eerste directeur van het Conservatorium in Rotterdam en zou er tot zijn voortijdige dood in 1947 aan de stad verbonden blijven. Hij zorgde in de jaren dertig voor de aansluiting van Rotterdam bij internationale modernistische tendensen en stimuleerde de moderne dans door Corrie Hartong te benoemen als directeur van de Dansschool. Pijper en Hartong gelden daarmee als de grondleggers van respectievelijk de moderne muziek en de moderne dans in Rotterdam.

Willem Pijper is vanaf 1917 niet weg te denken uit het Nederlandse muziekleven. Zijn symfonische werken worden -met de inkt nog amper opgedroogd- gespeeld door alle grote orkesten in Nederland, zijn kamermuziek staat al begin jaren ’20 op de lessenaars in Berlijn, Wenen, Praag, Londen en Parijs. Als recensent schrijft hij vanaf zijn 22ste vlijmscherpe kritieken en doorwrochte essays. Voor een hele generatie jonge musici was Pijper een baken –hij was een geboren docent – en voor het grote publiek was hij dé vertegenwoordiger van de nieuwe muziek. Pijpers status in het Rotterdam van de jaren ’30 blijkt onder andere uit het feit dat bij de opening van Museum Boymans in 1935 zijn opera Halewijn in een nieuwe enscenering werd uitgevoerd.

Rotterdam was al voor de naoorlogse wederopbouw een voor Nederlandse begrippen zeer moderne stad. Willem Pijper leverde daaraan een essentiële bijdrage. Met de manifestatie In het licht van de eeuwigheid: Willem Pijper, modernist in Rotterdam zal dit najaar het hedendaagse Rotterdam hernieuwd kennismaken met de man, zijn werk, zijn tijd en zijn betekenis voor de stad.

Naast het Batavierhuis doen de Doelen, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Chabot Museum, WORM, Woordnacht festival, DIG IT UP, Codarts en het Rotterdams Jaarboekje mee aan het eerbetoon van Willem Pijper. Programma’s spelen zich af tussen september en december 2022.

 

Willem Pijper
GLOBAL MUSIC NIGHTS WINT STIMULERINGSPRIJS 17 december 2024

GLOBAL MUSIC NIGHTS WINT STIMULERINGSPRIJS

Op maandag 16 december organiseerde Popunie de 11e editie van de Rotterdam Music Awards in Theater Zuidplein. Daan Arets, de organisator van Global Music Nights, won de ‘Stimuleringsprijs’.

Lees meer
Kay Slice in de halve finale van de Dutch Jazz Competition 10 december 2024

Kay Slice in de halve finale van de Dutch Jazz Competition

Op zaterdag 14 december staat Batavier Kay Slice in de halve finale van de Dutch Jazz Competition die plaatsvindt in Tivoli Vredenburg.

Lees meer